Український союз промисловців і підприємців наполягає на більш масштабній та погодженій із фінансовим сектором і НБУ програмі кредитування бізнесу. Оскільки ні обсяги, ні процентні ставки програми «Доступні кредити 5-7-9%» не покращують очікування малого і середнього бізнесу, на який спрямовані.

«Ці ставки важко назвати антикризовими. Потрібні 2-3% максимум, а також інші інструменти нефінансової підтримки бізнесу», – зазначив Президент УСПП, Голова Партії промисловців і підприємців України Анатолій Кінах.

Він нагадав, що позики за програмою “5-7-9” на 45-55% спрямовувалися на рефінансування старих боргів. Наразі і керівники комерційних банків, і уряд з НБУ визнали, що остання є малоефективною.

Чи була вона корисною? Так – для окремих представників бізнесу, що отримали хоч якісь кошти і змогли хоч тимчасово, але вирішити проблему попередніх боргів  (загалом це 21,5 тисяча кредитних угод), сумнівно – в розрізі економіки в цілому.

І ось чому. Уряд говорить про скорочення безробіття, але посилаючись тільки на зменшення на 36% тих громадян, які отримують відповідні виплати. Чи означає це автоматично, що вони знайшли роботу, причому з легальними, не сірими виплатами? Ні. Скоріше за все, закінчився річний період таких виплат, адже чимало людей стало на біржу саме через першу хвилю локдауну і коронакризи в 2020 році.

За нашими підрахунками, що співпадає і з позицією міжнародних партнерів (МОП тощо), безробітних в Україні нині до 1,8 млн. Кількість працюючих та пенсіонерів вже зрівнялася 1 до 1.

Немає і сплеску економічної активності підприємств, а також інвестицій. Навпаки, приплив нового іноземного капіталу в Україну за 1 півріччя 2021 року менший, ніж його відтік. Ці цифри відповідно $ 0,43 млрд та $ 0,46 млрд.

Чимало підприємців скаржилися на бюрократичні перепони для того, щоб отримати кредит “5-7-9”. Деякі не мали майна для застави, чи якісної бухгалтерії і відтак фінансової звітності, чи можливості повертати борг із відсотками в найближчі роки.

У той же час облікова ставка НБУ з початку 2021 року збільшилася з 6 до 8%. Це значно здорожчує  комерційні позики загалом. Центробанки в ЄС, в інших країнах світу навпаки йшли на її зниження.

Якщо відійти від самої програми «5-7-9» і подивитися на обсяги сумарного кредитування банками економіки України, то бачимо таку тенденцію: з початку року обсяг кредитів економіці збільшився лише на 3,4% з 948,386 млрд гривень до 980 млд. При цьому на початок 2019 року ця цифра була 1 073,1 млрд грн. Тобто за 2,5 роки обсяги кредитування просіли.

Що потрібно було б зробити в даному випадку Україні? По-перше, спростити доступ саме місцевих виробників, МСБ до державних закупівель. Для того, щоб їх пропозиція була конкурентоспроможною, можливо використати цілу низку механізмів – від  відтермінування ПДВ до справді безпроцентних кредитів (але у випадку збереження робочих місць в найближчі 2 роки).

«На наш погляд, програма “5-7-9» має бути переглянута та вдосконалена ще цьогоріч, з тим, щоб вона корелювалася із проектом держбюджету 2022. Для цього УСПП, Антикризова рада громадських організацій напостоює на проведенні спільного з Кабміном і НБУ засіданні», – підсумував Анатолій Кінах.

попередня стаття30-Й ЕКОНОМІЧНИЙ ФОРУМ «ЄВРОПА В ПОШУКАХ ЛІДЕРСТВА»
наступна статтяЗАСТОСУВАННЯ СИЛИ В РАМКАХ МИРНИХ ПРОТЕСТІВ НЕПРИПУСТИМЕ