Українські громадські активісти та організації повинні діяти виключно в рамках закону і Конституції України: це стосується як заяв, так і акцій. Інакше зіткнення мітингарів та правоохоронців, як це трапилося 14 серпня на Банковій, послугує лиш на користь російським пропагандистам з їх термінологією «радикальних націоналістів».

На цьому наголосив прем’єр-міністр України в 2001-2002 рр,  президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах в ефірі одного із національних телеканалів.

Держава, яка має монополію на застосування сили, також має діяти лише відповідно до закону.

«Гібридна війна, яка ведеться нині проти України, не дозволяє нам давати поживу для чергової пропаганди північного сусіда, картинок для їх телебачення.  Адже це чинить вплив також на наших західних партнерів – як політичних, так і економічних. Значна частина людей справді прийшла під стіни ОП висловити свою думку  – і ці акції повинні проходити мирно.  Будь-які прояви застосування сили неприпустимі. Ми є демократичною країною, де громадянам забезпечено право мирного протесту.  Переконаний, що це має бути спільною позицією консолідованого громадянського суспільства і влади»,  – зазначив лідер ділової спільноти.

Анатолій Кінах вважає маніпуляціями деякі вислови про загрозу націоналізму в Україні.

«Спілкуючись із політиками та науковцями Німеччини, Польщі, Франції, експертами інституцій ЄС –  вони визнають, що прояви етнічного націоналізму притаманні всім державам. Навіть нейтральній, благополучній Швейцарії. Втім, ці прояви не мають якогось нормативного статусу.  Зберігаючи національну ідентичність, ми повинні продовжувати розбудовувати Україну як сильну європейську державу з відповідними цінностями, визначитися нарешті із національною ідеєю та консолідуватися навколо неї. Окрім того, варто не зловживати численними «-ізмами» в лексиконі політиків чи публічних осіб. Навколо цих понять надто багато маніпуляцій зараз. Ми всі маємо діяти в рамках закону, сповідуючи і відстоюючи інтереси України, протидіючи зовнішній агресії. Принципи верховенства права, толерантності, єдності повинні стати першочерговими», – вважає президент УСПП.

Він пропонує зосередитися на вирішенні  нагальних питань, що турбують суспільство. Це високі показники бідності (ООН називає цифру в 60%), депопуляції населення (на 100 смертей тільки 48 новонароджених), трудової міграції (5-7 млн.).

«Це спільне завдання влади, громадянського суспільства, бізнесу тощо.  Тут не повинно бути популізму, політики, хайпу тощо. Коли є складні економічні, соціально-демографічні умови тощо, тоді і з’являється благодатне поле для різноманітної риторики, причому  часто немає певності у її щирості», – зазначив Анатолій Кінах.

Лідер ділової спільноти  наголосив на тому, що структуроване громадянське суспільство в Україні має розуміти ці процеси, їх негативні наслідки для іміджу країни та мати єдність в тих питаннях, що дійсно є надважливими для української державності.

попередня статтяКредитування українських підприємців і промисловців. Що пропонує Анатолій Кінах.
наступна статтяЧЕРГОВЕ ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ НА ВАНТАЖОПЕРЕВЕЗЕННЯ УЗ НЕ МАЄ ДОСТАТНЬОГО ОБҐРУНТУВАННЯ