Україна разом із чотирма десятками інших країн зобов’язалася до 2035 року відмовитися від вугілля. Наразі для виробництва електроенергії теплові електростанції спалюють вугілля і частково газ та генерують 40% всієї внутрішньої потреби країни.

Така ініціатива цілком відповідає європейському «зеленому курсу», закріпленому в директивах ЄС, та іншим міжнародним домовленостям (Паризька угода і т.д.). Втім, потрібно розуміти, що Україні для реалізації даної ініціативи знадобляться мільярди доларів інвестицій. Для повного  ж переходу на відновлювальну енергетику  – не менше 30 років.

На цьому наголосили в Українському союзі промисловців і підприємців.

«Потреба поступово відмовляться від вугілля є, у тому числі через його значне здорожчання. Не так давно ціни на нього в Європі підскочили до історичного максимуму – більше 200 доларів за тону. В Україні  більшість вугледобувних шахт в аварійному стані, потребують модернізації. У даній ситуації першочергово Україні потрібно розробити власну стратегію «озеленення» енергетики, спираючись на наявні ресурси і реалії. Цей процес, безумовно, буде завершений, але не в найближчі 13-14 років, це критично мало, зважаючи на реальний брак інвестицій», – вважає президент УСПП Анатолій Кінах.

Лідер ділової спільноти підтримує ідею поступової трансформації вугільної енергетики, але переконаний, що в Україні підходи до даного процесу, а також кінцеві дати повинні були обговорені на  експертному  та місцевих рівнях.  Це дало б чітке розуміння реалістичності даного плану, наповнило б його конкретним змістом. Окрім того, на даний час лише на стадії концепцій перебувають такі важливі документи, як держпрограма справедливої трансформації вугільних регіонів до 2030 року та  програма реформування вугільної галузі до 2026 року.

Українські промисловці вже давно почали приділяти увагу проблемі трансформації вугільних регіонів України.  Адже поступово відмовлятися від видобутку і використання вугілля – це і про перспективу втрати близько 50 тис. робочих місць, і про економічні труднощі для тих регіонів, що кваліфікувалися на даних процесах.

«Перш, ніж закрити шахту,  необхідно мати програму з створення нових робочих місць, чіткий план інвестування тощо», – зазначив Голова партії промисловців і підприємців України А.Кінах.

ПППУ, УСПП та його партнери ініціювали проведення урбан-хакатонів для створення інноваційних проєктів для мономіст Донецької та Львівської областей, де розташовані вугільні шахти, що підлягають ліквідації. Урбан-хакатони – це змагання науковців, інженерів, архітекторів, дизайнерів, урбаністів та екологів, які на виході мають представити найкращий проєкт . Його мета – створення нових робочих місць, розвиток інфраструктури регіону та ін.

Ініціативу вже підтримали в уряді, зокрема Міністерство енергетики та ін.

«Більшість шахт розташовано в мономістах і тому виникає необхідність вирішити низку нестандартних питань. Йдеться про створення нових виробництв, очищення шахтних вод, ефективне вилучення та утилізація метану, заснування мережі постіндустріальних парків тощо», – наголосив Анатолій Кінах

Нагадаємо, згідно планів уряду, впродовж найближчих 10 років будуть закриті близько 30 збиткових шахт в 5 областях України.

попередня статтяГолова Партії промисловців і підприємців: Промисловці очікують системної реалізації стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу
наступна статтяГолова ПППУ – Анатолій Кінах: законодавство щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії, потребує доопрацювання