Прийнятий закон №1630-ІХ є складовою системної державної політики щодо реформування і розвитку оборонно-промислового комплексу. Основна увага повинна бути сконцентрована на ефективній реалізації одноіменної  Стратегії  та ухваленні на її основі Державної цільової програми розвитку ОПК. На цьому наголосили учасники круглого столу «Реформування ОПК: першочергові кроки», організованому УСПП і ДК «Укроборонпром».

«Залишається багато ризиків у процесі корпоратизації підприємств сфери оборонки, передачі майна тощо. Ми повинні сконцентруватися на виконанні вже прийнятих нормативних документів – Стратегії, закону №1630, дорученні Кабміну. Так, урядове доручення передбачає прийняття детального плану імплементації згаданого закону, а також, в разі необхідності, надання на розгляд законопроєктів про внесення змін до нього», – підкреслили присутні експерти, представники промислових підприємств оборонної сфери.

Як наголосив президент УСПП Анатолій Кінах, зараз критично важлива динаміка виконання вже прийнятих документів і рішень. ОПК є найважливішим фактором обороноздатності, водночас і шансом на індустріально-інноваційний розвиток української економіки.

В УСПП переконані, що заходи із реалізації Стратегії/закону 1630/цільової програми розвитку ОПК (яку ще належить прийняти) мають базуватися на результатах наукових досліджень з аналізу і прогнозування :

– соціально-економічного стану в сфері ОПК на 5, 10, 15 років з оцінюванням можливих обсягів фінансування;

– існуючих можливостей серійного  виробництва продукції військового і подвійного призначення;

– можливих ризиків.

«Кабміну треба прискорити затвердження комплексного плану з реформування і розвитку ОПК, а на його основі – готувати плани за окремими галузевими напрямками», – підкреслили в УСПП.

«Низка стратегічних підприємств оборонного комплексу вже не просто бюджетоутворюючі, а галузеутворючі. Тому вони потребують окремих планів перетворення, що враховували б наявну специфіку виробництва, поточне фінансове становище, необхідність збереження  чинності дозвільної документації та захисту об’єктів інтелектуальної власності підприємства тощо», – додали учасники круглого столу.

В  УСПП пропонують розширити представництво підприємств сфери оборонки в складі робочих груп, що готують деталізований план із імплементації закону №1630-ІХ.

Нагадаємо, раніше УСПП направив уряду звернення щодо необхідності прийняття державної програми імпортозаміщення в ОПК-2030 та виділення коштів на дослідні зразки і організацію серійного виробництва. В програмі слід передбачити оновлення існуючих і розробку нових вітчизняних стандартів створення продукції для сил безпеки і оборони держави. 

Держава має надати фінансову підтримку побудові дослідних зразків, їх випробування і сертифікації. Відтак, така програма має корелюватися із держбюджетом на 2022 та наступні роки. 

попередня статтяУКРОБОРОНПРОМ ПРЕЗЕНТУВАВ ПЕРШОЧЕРГОВІ КРОКИ В РЕФОРМУВАННІ ОПК
наступна статтяГолова партії промисловців і підприємців України – Анатолій Кінах: «Перш, ніж закрити шахту,  необхідно мати програму з створення нових робочих місць, чіткий план інвестування тощо»