При повній відсутності простих рецептів, «газовим ключем» все ж можна користуватися правильно, розумно, прогнозовано…

Ціна на газ в Європі на відкритті торгів вперше в історії перевищила 1 тис. доларів за тисячу кубометрів. Водночас, уряд запевняє, що гарантує ціну побутовим споживачам, зафіксовану річним контрактом НАК “Нафтогаз” на рівні 7,96 грн. за кубометр.

На фоні загрози добудови “Північного потоку-2”, політично-економічного скандалу з Угорщиною, яка підписала угоду з “Газпромом” на постачання 4,5 млрд кубометрів російського газу в обхід України – Києву потрібно представити свій «План Б». Він повинен стосуватися 3 речей: збереження транзиту газу в Європу, забезпечення внутрішнього ринку за цінами, які де- факто можуть оплачувати споживачі, збільшення видобутку власного палива.

На цьому наголосив Голова партії Промисловців і підприємців України – Анатолій Кінах, коментуючи поточну ситуацію на міжнародному та національному ринку газу.

“За даними самого оператора газотранспортної системи України, угорський напрям займає 21,2% від загального обсягу транзиту через нашу територію. Тобто, це серйозний виклик. Інша справа, що Україна повинна була вже давно підстрахуватися у випадку виникнення таких ситуацій. Антикризова рада громадських організацій неодноразово зверталася до уряду, НАК “Нафтогаз”, ГТС України тощо з тим, щоб такий план Б був розроблений. Про плани РФ максимально пускати транзит блакитного палива в обхід України було відомо вже не один рік, найбільш інтенсивно – увесь 2021 рік. Польща і Німеччина підстрахували себе, Угорщина, як бачимо, пішла на прямі домовленості з “Газпромом”, не дивлячись на якусь загальну політику Євросоюзу. У нас є політична підтримка США, втім, у разі дефіциту газу взимку – це буде виключно наша проблема. І породжена вона безсистемністю дій в даному напрямі”, – зазначив Анатолій Кінах.

Голова Партії промисловців і підприємців України – Анатолій Кінах

До очевидних прорахунків у “газових війнах” на міжнародній арені додається і проблема із низькою платоспроможністю населення на внутрішньому українському ринку: ціни на газ нерівномірно розподілятимуться поміж  регіонами України й найдорожчим виявиться паливо для малих і середніх міст, у яких заробітна плата в рази менше за київську, львівську тощо

Наприклад, у Черкасах тариф на тепло для населення вже зріс на 35%, а зростання середньої заробітної плати практично невідчутне.

Окрім того, та сама низька платоспроможність населення і паралельне зростання тарифів тиснутиме на бюджет країни.

У сусідній Польщі соціальну допомогу на оплату енергоносіїв отримує 1,5% домогосподарств, натомість в Україні приблизно – 35%. За останній рік загальна кількість боргів українців за комунальні послуги збільшилася у 1,5 рази.

Станом на серпень борги за комуналку сягнули 64,4 млрд. гривень, а з настанням опалювального сезону ця цифра буде стрімко зростати, прогнозують в партії Промисловців і підприємців України.

“Високі ціни на природний газ поглиблюють кризу в промисловості: зупинка Одеського припортового заводу, складна ситуація в цілому в хімічній галузі, виробництві цукру тощо”, – вважає Голова партії – Анатолій Кінах.

Вихід тут полягає у двох речах: збільшення видобутку власного, порівняно дешевого газу, та більш структурна політико-дипломатична робота із союзниками з ЄС і США, яка буде спрямована на збереження Україною статусу транзитної держави. Принаймні до означеного 2024 року, з подальшим підписанням інших, вигідних для нас контрактів.

Такий план має представити сама Україна, але водночас він повинен бути вигідний нашим європейським партнерам. Як показала ситуація із Угорщиною, превентивна робота тут вкрай важлива. Після прийняття Будапештом рішень про транзит газу в обхід України – вже пізно стало обурюватися, викликати послів тощо – момент був втрачений!

“Загалом потрібні чіткі кроки щодо подолання вищезгаданих загроз, які постали за лічені тижні до початку опалювального сезону в Україні. Ми закликаємо уряд, суб’єктів газового ринку, тепловиків тощо – разом із експертами обговорити існуючі проблеми та дійти консенсусу, який розірве замкнене коло боргів населення, бізнесу, теплоенерго тощо. А на геополітичному рівні – Україна має ініціювати вироблення спільної конструктивної позиції з США та ЄС по збереженню свого статусу транзитера російського палива”, – підсумував Анатолій Кінах.

попередня статтяПППУ ЗБИРАЄ ПРОПОЗИЦІЇ УЧАСНИКІВ РИНКУ ДО ЗАКОНОПРОЄКТУ «ПРО ЕЛЕКТРОННІ КОМУНІКАЦІЇ»
наступна статтяУКРОБОРОНПРОМ ПРЕЗЕНТУВАВ ПЕРШОЧЕРГОВІ КРОКИ В РЕФОРМУВАННІ ОПК