Розвиток ОПК України значною мірою залежить від якості реалізації  Стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу, а також імплементації закону №1630 про реформування підприємств ОПК.

Про це йдеться у спільній резолюції круглого столу «Реформування оборонно-промислового комплексу: першочергові кроки», підготовленої УСПП разом із Укроборонпромом. В ній наголошено на послідовності комплексних заходів, врахуванні наявних проблем на шляху впровадження моделі корпоративної управління об’єктами державної власності.

Документ із узагальненими пропозиціями спрямували Президенту В.Зеленському, Прем’єр-міністру Д.Шмигалю, спікеру Верховної Ради Р.Стефанчуку, очільникам  РНБОУ, профільних міністерств, парламентських комітетів тощо.

У Резолюції акцентується на потребі якісної підготовки  плану з реформування та розвитку ОПК. Він має стати основою для планів за окремими галузевими напрямками, визначеними як пріоритетні у Стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу.

Основна мета заходів – не допустити  безконтрольного руху і втрати майна при перетворенні державних підприємств ОПК, втрати безперервності управління виробничим процесом.

Експерти наполягають на включенні у План діяльності Уряду на 2022 рік завдання щодо розробки Державної цільової програми розвитку оборонно-промислового комплексу та її ресурсного забезпечення у держбюджеті.

При розробці плану імплементації закону №1630 необхідно передбачити перетворення підприємств ОПК із врахуванням їх виробничих особливостей, фінансового стану, соціально-культурної інфраструктури, наявності інтелектуальної власності тощо.

Паралельно потрібно здійснювати підготовку та перепідготовку професійних кадрів в оборонно-промисловому комплексі. Так, в резолюції пропонується передбачити можливість внесення у парламент законопроєкту щодо поширення на працівників ОПК особливого порядку військового обліку (відстрочка призову – ред.).

Це дасть змогу зберегти і збільшити кількість молодих кадрів на таких підприємствах. Наразі існує гострий їх дефіцит.

УСПП глибоко переконаний, що зараз критично важлива динаміка виконання вже прийнятих документів і рішень. ОПК є найважливішим фактором обороноздатності, водночас і шансом на індустріально-інноваційний розвиток української економіки.

попередня статтяГолова ПППУ – Анатолій Кінах: законодавство щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії, потребує доопрацювання
наступна статтяУКРАЇНА ПОВИННА ПРОДЕМОНСТРУВАТИ ВИКЛЮЧНУ ВИТРИМКУ І ЗАЙНЯТИ ЧІТКУ ПОЗИЦІЮ, ЯКА ВІДПОВІДАЄ НАЦІОНАЛЬНИМ ІНТЕРЕСАМ