Закон “Про індустріальні парки” був прийнятий в країні близько десяти років тому, але незначні переваги для їх учасників не забезпечували привабливість цих економічних зон, не робили їх каталізатором розвитку. 

Саме тому промислова громада активно підтримувала прийняття закону “Про внесення змін до Закону України “Про індустріальні парки”, спрямованих на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом впровадження стимулів в індустріальні парки” (№4416-1). Днями за нього проголосувала парламентська більшість.

Очікується, що передбачені законом стимули мають стати вагомими для пожвавлення ділової активності в регіонах. 

Привабливими є 

  • компенсація 50 відсотків витрат на підключення та приєднання до електромереж суб’єктам господарювання та учасникам індустріальних парків; 
  • компенсації процентних виплат за кредитами в залежності від частки експорту продукції власного виробництва в загальному доході від господарської діяльності; 
  • часткова компенсація інвестицій у створення виробництва, здійснених протягом перших трьох років господарської діяльності в межах індустріального парку.

“Безумовно, нові можливості з’являються не лише у представників малого та середнього бізнесу. Це й нові робочі місця, і поштовх економічного розвитку територій, бо індустріальні парки потрібні в першу чергу регіонам, областям, містам, вони можуть серйозно зміцнити економічне підґрунтя децентралізації, – зазначив Голова Партії промисловців і підприємців України, президент УСПП Анатолій Кінах.

«Але давайте не будемо забувати, що економічне регулювання в країні має відбуватися системно і комплексно. Бізнес, особливо його найделікатніша частина – інвестування, потребує довіри і переконання у стабільності правил. В умовах, коли права рука готує до другого читання законопроект No5600, що значно посилює фіскальний тиск на бізнес, скасовує пільги і посилює штрафи, а ліва рука впроваджує стимулюючі індустріальні парки, то інвестор, м’яко кажучи, може заплутатися. В підсумку може статися так, що привабливий закон на сумнівному фоні не досягне своєї мети, не призведе до економічного підйому”, – наголосив   Анатолій Кінах.Він поінформував, що ділова спільнота має намір уважно спостерігати за впровадженням нового закону, започаткуванням проголошених урядом нових 4 індустріальних парків і покращення роботи чинних 52. Підприємці і промисловці сподіваються, що згодом таких парків стане значно більше, і це позитивно вплине на залучення прямих інвестицій в українську економіку.

попередня статтяДІЛОВЕ СПІВТОВАРИСТВО ВІДЗНАЧИЛО ДЕНЬ ПІДПРИЄМЦЯ
наступна статтяУкраїнське суднобудування – бути чи не бути?