3 вересня 2021 року у м. Києві промисловці і підприємці України провели урочисте засідання з нагоди святкування Дня підприємця України.

Свої привітання бізнесу надіслали голова Верховної Ради Дмитро Разумков та прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

У спільному засіданні УСПП і Антикризової ради громадських організацій – взяли участь керівники бізнесу, наукових інституцій, представники Офісу президента, Кабміну, парламенту.

“День підприємця – це нагода ще раз підкреслити підприємницькі цінності сучасного суспільства, наголосити на важливості покращення умов діяльності бізнесу. Україні наразі критично важливо створювати нові робочі місця, підвищувати платоспроможність внутрішнього ринку, інтенсивніше залучати інвесторів”, – наголосив голова Партії промисловців і підприємців України, президент УСПП Анатолій Кінах.

З вітальними словами виступили голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська, голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, перший заступник голови Державної податкової служби Наталія Рубан та ін.

Вони високо оцінили роль союзу промисловців і підприємців в експертному супроводженні необхідних для розвитку економіки законодавчих змін.

“Підприємництво надзвичайно важливе, адже є джерелом робочих місць, наповнює бюджет країни. Часто ми несправедливо багато уваги приділяємо зовнішнім інвесторам, при цьому, можливо, забуваючи так само опікуватися вітчизняним бізнесом. До такого відкритого діалогу і продуктивної співпраці ми і прагнемо”, – зазначив Д.Наталуха.

“Антимонопольний комітет і ділова спільнота – стратегічні партнери”, – підкреслила Ольга Піщанська.

Подякувала платникам податків і заступниця голови ДПС Наталія Рубан.

“Особлива подяка з огляду на ті труднощі, з якими стикнулися підприємці з огляду на негативний вплив пандемії, непростий “ковідний” 2020 рік. Втім, попри це, за 8 місяців поточного року ми бачимо приріст у сплаті податків – вдвічі більше сплати податків на прибуток, плюс 37% у сплаті ПДВ. Це свідчить про те, що наша співпраця ефективна. Ми ж обіцяємо бути максимально транспарентними і корисними для бізнесу, створювати їм такі умови, де всі питання долаються легко і без перепон”, – розповіла Наталія Рубан.

Ділова спільнота, окрім урочистостей, підбила підсумки 8 місяців поточного року та сформулювала низку пропозицій для покращення бізнес і інвестиційного клімату, очікування на 2022 рік.

За словами Анатолія Кінаха, темпи економічного розвитку в 2021 не показують випереджаючого зростання. Промисловість за січень-липень цього року вийшла в плюс 1,8%. Проте це всього лиш сприятлива кон’юнктура на зовнішніх сировинних ринках. Тут задіяні підприємства сфери АПК та гірничо- металургійного комплексу, а технічно складні виробництва із високою доданою вартістю все ще лишаються у кризі.

Зростання цін у промисловості прискорилося – до 42.2% (дані на липень ). Це трапилось через збереження високих цін на енергоресурси та метали на світових ринках і зростання виробничих витрат. Водночас, така ситуація підриває конкурентоспроможність українських підприємств. Їм не вистачає коштів на модернізацію, стабільного і прогнозованого податкового поля, прозорого протекціонізму з боку держави.

Непроста ситуація із зростанням заборгованості по заробітним платам в Україні, котра сягає майже 4 млрд.грн. 70% боргів припадає саме на індустрію, у тому числі через причини, вказані вище.

УСПП відзначив і позитивні зміни. Передовсім, це стосується збільшення уваги держави до формування сучасної промислової політики. Навіть попри той прикрий факт, що Стратегія розвитку промисловості досі не прийнята, як і законопроєкт 3739 по локалізації виробництва. Зате спільними зусиллями промисловців, роботодавців і влади нарешті затверджена держпрограма розвитку авіабудування до 2030 року, скоро приймуть і відповідний документ по ракетно-космічному будуванню.

На черзі програма модернізації рухомого складу УЗ, на чому наполягає УСПП в своїх комунікаціях із урядом, адже це дасть шанс вітчизняному транспортному машинобудуванню.

“Також ми наполягаємо на тому, щоб проєкт держбюджету 2022 приймався тільки разом з Програмою діяльністю Кабміну. Не варто повторювати помилки попередніх років, коли головний фінансовий документ країни ухвалювався, по суті, без чіткого плану дій в соціально-економічній сфері”, – наголосив Анатолій Кінах.

попередня статтяДЕРЖБЮДЖЕТ ПОВИНЕН ПРИЙМАТИСЯ ІЗ ПРОГРАМОЮ ДІЯЛЬНІСТІ УРЯДУ
наступна статтяБІЗНЕС В УКРАЇНІ З ТОЧКИ ЗОРУ «ПЕРЕСІЧНОГО» ІНВЕСТОРА: ЛІВА РУКА ДАЄ, А ПРАВА ВІДНІМАЄ!