Промисловці і підприємці вимагають проведення цільового засідання уряду по тарифам і цінам на енергоносії та послуги ЖКГ. Про це йшлося на нещодавньому засіданні Правління УСПП та Антикризової ради громадський організацій.

“Зростає вартість енергоресурсів, за рік ціни на електроенергію підвищилися на 36,6%, природний газ – на 75,3%. Громадяни не в силах витримати таке навантаження на свої доходи, враховуючи вкрай низьку платоспроможність, зростаючу бідність, брак добре оплачуваних робочих місць. Продовжує порушуватися базовий закон економіки – ціни і тарифи не повинні випереджувати зростання реальних доходів людей. Потерпає від тарифної гонки промисловість, малий і середній бізнес – це заважає йому поновити виробництво після локдаунів, вийти з економічної кризи. Тим часом Верховна Рада пішла на канікули, не сформулювавши чіткої політики вирішення даної ситуації”, – наголосив президент УСПП, голова АРГО Анатолій Кінах.

В той же час в Держстаті повідомляють, що борг населення по сплаті житлово- комунальних боргів почав зменшуватися, і станом на травень склав 69 млрд грн проти 74,3 млрд грн у квітні. Такі дані можна було б сприймати як позитив, коли б не одне “але” – це сталося після завершення опалювального сезону, і ніяк не може свідчити про стабілізацію в сфері тарифів ЖКГ.

На розширеному засіданні було зазначено, що за даними ООН, 60% українців знаходяться на межі бідності, вітчизняні дані з початку року – 51%. Рівень зарплат в Україні є найнижчим в Європі: в 3 рази менші, ніж в Польщі, та в 5-7 разів, ніж в країнах Західної Європи. Якщо 60% громадян не можуть дозволити собі оплачувати комунальні послуги, беруть субсидії чи нарощують заборгованість – то проблему тарифів слід вважати критичною. Субсидії допомагають тоді, коли ними користуються 6-7% населення, інакше це перетворюється в соціальний подразник, а не соціальну допомогу.

Тут згадали обіцянку Президента країни В.Зеленського розглянути на засіданні РНБОУ тарифну політику взагалі і можливе зниження ціни на електроенергію для малозахищених категорій населення. Промисловці і підприємці наполягають на тому, що необхідно комплексно зайнятися вирішенням проблеми росту тарифів, в тому числі для суб’єктів реальної економіки; при розгляді тарифних проблем, ухваленні законопроектів в парламенті реагувати не ситуативно, а напрацювати відповідну державну політику.

Вимогу проведення цільового засідання уряду по тарифам і цінам на енергоносії та послуги ЖКГ та інші пропозиції доповнять раніше ухвалену “Платформу економічного патріотизму: невідкладні заходи 2021”. Учасники засідання УСПП і АРГО звернуться до уряду, Офісу президента і парламенту із закликом розпочати імплементацію

попередня статтяНТСЕР ЗВЕРНУЛАСЬ ДО ПРЕЗИДЕНТА ЩОДО ЯКНАЙШВИДШОГО ВІДНОВЛЕННЯ ДІАЛОГУ УРЯДУ, РОБОТОДАВЦІВ І ПРОФСПІЛОК
наступна статтяУСПП ВІДЗНАЧИВ КОЛЕКТИВ “АНТОНОВА” ПОЧЕСНОЮ ГРАМОТОЮ