Створення на національному рівні стимулів для підприємництва, робочі місця і замовлення в промисловості, стратегічний підхід влади в податковій політиці, забезпечення верховенства права – чіткий рецепт для вирішення більшості українських проблем.

Таку думку висловив Голова Партії промисловців і підприємців України, президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі одного з національних каналів.

“Низькі заробітні плати та платоспроможність громадян в цілому – це вже питання національної безпеки. В держбюджеті 2021 передбачений прожитковий мінімум 2190 грн. Незалежні експерти говорять, що ця цифра має бути в 6 тис. грн., не менше. Розрив між реальною вартістю життя і тими цінами та тарифами, які зараз є в Україні – на енергоносії, ЖКГ, продукти тощо – це благодатний грунт для поглиблення економічних проблем. Там, де немає платоспроможного ринку, попиту – немає і стимулів для виробництва”, – підкреслив лідер ділової спільноти.

А Кінах звернув увагу на те, що наразі навіть у традиційно успішній сфері агропромислового комплексу з’являються перші тривожні сигнали посилення імпортозалежності та зменшення випуску власної продукції.

“Поглиблюється криза в тому ж тваринництві,в сотні разів збільшили імпорт польських, балтійських молокопродуктів. У 2020 році він сягнув критичного рівня. В Україну було завезено 90 тис. тон молочних продуктів на 300 млн дол. Від’ємне сальдо становило $77,6 млн за підсумками року. У даному напрямі Україна де-факто втратила статус нетто-експортера”, – наголосив Анатолій Кінах.

Ділова спільнота вимагає від уряду розробити програму розвитку галузі тваринництва. Адже тривале скорочення поголів’я рогатої худоби на внутрішньому ринку, зростання цін на корми – загострює дефіцит молочної сировини, породжує стрімке зростання імпорту.

Також потрібне прийняття промислової Стратегії та низки державних галузевих програм, вивчення на рівні уряду ситуації на національному ринку праці, реалізація масштабної загальноукраїнської програми антикризового кредитування бізнесу за ставками до 5% максимум.

“Втім, уряд вже другий рік працює без програми своєї діяльності.
Монокоаліція не може затвердити програму свого ж моноуряду, який вона сформувала. Відтак чиновники діють ситуативно і хаотично. Це множить проблеми, а не вирішує їх”, – вважає лідер промисловців і підприємців України.

Анатолій Кінах закликав посадовців із Офісу президента, уряду замість безсистемних кадрових ротацій – формувати виконавчу вертикаль із високопрофесійних спеціалістів, приймати програмні документи та послідовно втілювати їх в життя. Серед першочергових пріоритетів – техніко-економічно обгрунтована локалізація виробництва, заходи з імпортозаміщення, стимули для збереження в Україні робочих місць, прозора судова система та безумовне забезпечення верховенства права.

попередня статтяМікрокредити але макропроблеми…
наступна статтяУКРАЇНСЬКИЙ ЦЕНТРИЗМ: СУЧАСНІСТЬ І ПЕРСПЕКТИВИ