Попри те, що карантинні обмеження в тій чи іншій формі тривають вже більше 400 днів, комплексної підтримки бізнесу в Україні досі немає. Це призвело до подальшого зростання безробіття (до 1,6 млн.), трудової міграції та закриття тисяч малих підприємств.

Малий і середній бізнес, як повідомляє УСПП, вже отримав падіння доходів подекуди до 50% у порівнянні із докарантинним періодом. Це серйозні цифри – за ними стоїть реальна платоспроможність населення, котра і так є найнижчою в Європі.

Відтак, промислово-підприємницька спільнота наполягає на спільних діях влади, бізнесу та впровадженні цілої низки заходів, в тому числі – плану дій посткарантинного відновлення економіки. Серед пропозицій – покращення доступу до фінансових ресурсів, підвищення рівня локалізації виробництва, механізми стимулювання роботодавців до збереження штату і створення нових робочих місць тощо.

Ці питання стали темою відеоконференції Київ – Кривий Ріг. Захід організований Українським союзом промисловців і підприємців за участі місцевої адміністрації та підприємницького активу регіону.

Як зазначив Голова партії промисловців і підприємців України, президент УСПП Анатолій Кінах, наразі необхідно звернути увагу на зростаючі масштаби бідності в Україні. За даними ООН, 60% українців за межею чи на межі бідності. Борг по житлово-комунальних послугах станом на початок березня перевищив 82 млрд. грн. Такі негативні показники вкрай низької платоспроможності населення впливають і на діловий, інвестиційний клімат.

“На жаль, ні Офіс президента, ні уряд, ні парламент не розглядають цю проблему системно, натомість дискутуючи ситуативно про тарифи, регулювання на енергоринку, систему субсидій тощо. Потрібна реформа національного ринку праці та максимальна підтримка самозайнятості”, – наголосив лідер ділової спільноти.

За словами Олександра Гончарова, голови Правління Криворізького регіонального відділення УСПП, головними проблемами для бізнесу зараз залишаються дорогі кредити, податкове навантаження та низький рівень правової захищеності. Попри це, в рамках регіону підприємці налагодили ефективний діалог із місцевою владою.

Так, для бізнесу, що постраждав від карантинних обмежень, вже більше 5 місяців впроваджені стимули, що стосуються єдиного податку, податку з оренди комунального майна тощо. Про це повідомив заступник міського голови Андрій Полтавець. Міська влада компенсує 75% по кредитним ставкам для підприємців при збереженні старих чи створення нових робочих місць. Це те, що ділова спільнота пропонує впровадити не тільки на регіональному, але й на загальнодержавному рівні.

Представники Криворізької міської ради повідомили, що за результатами комунікацій із підприємцями і промисловцями УСПП, за минулий рік в профільні комітети Верховної Ради було спрямовано більше 40 листів із пропозиціями в економічній сфері.

Окрім того, криворізькі представники ділового союзу активно впроваджують власні антикризові програми в рамках самого бізнесу, розвивають напрям соціально-відповідального підприємництва, проводять навчальні програми для молоді.

Всі обговорені пропозиції УСПП включить до порядку денного спільного засідання представників транспортного, авіа-, суднобудування, переробної промисловості, агро-, хімпрому та ін., на яке запрошене керівництво держави, представники уряду і парламенту. Захід пройде в Києві 23 квітня. Співорганізатором виступила Антикризова рада громадських організацій.

попередня статтяУРЯД НЕЕФЕКТИВНО КЕРУЄ ДЕРЖМОНОПОЛІЯМИ – УЗ, УКРЕНЕРГО ТА НАФТОГАЗ ПОКАЗАЛИ КОЛОСАЛЬНІ РІЧНІ ЗБИТКИ
наступна статтяУРЯД ПОВИНЕН ПРЕДСТАВИТИ ЧІТКИЙ ПЛАН ДІЙ В СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІЙ СФЕРІ