“ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТОРИ З НАМИ ГОВОРЯТЬ ПРО “ДОВГІ ГРОШІ”, МИ Ж ЛЮБИМО “КОРОТКІ ІНВЕСТИЦІЇ” – АНДРІЙ КРИВОНОС

За 10 місяців 2020 року чисті прямі іноземні інвестиції в Україну склали 221 млн доларів, показавши падіння у 20 разів, порівняно з 4,5 млрд доларів інвестицій за аналогічний період 2019 року.

Про це заявили в Українському союзі підприємців і промисловців під час розширеного засідання Антикризової ради громадських організацій і правління УСПП. За даними Держстату, у січні-жовтні 2020 року промисловість продовжувала демонструвати негативну динаміку. Зниження до показників аналогічного періоду 2019 року становить 6,8%.

У тому числі, на 4,4% просіла видобувна промисловість і розробка кар’єрів. На 8,3% впала переробна промисловість.

Свою думку щодо ситуації з іноземними інвестиціями в Україні висловив економіст Андрій Кривонос. Зокрема, він прокоментував питання промислового безвізу.

“Факт відповідності документації нашої країни з Євросоюзом з іншими країнами не є тим, що наші підприємства можуть швидко реалізувати товари, підготувати товари до продажу в ці країни. А повертаючись до суми інвестицій, структури інвестицій – давайте згадаємо, хто основні набувачі іноземних інвестицій – це телекомунікація, торгівля, нерухомість, фінанси. Тобто промисловість займає у машинобудуванні взагалі 2%. Тому за рахунок іноземних коштів – говорити про те, що ми швидко зможемо скористатися промисловим безвізом, технічним безвізом – неможливо”, – зазначив експерт.

Також фахівець розповів про розбіжності у підходах до питання іноземних інвестицій між інвесторами та державою.

“Вони з нами розмовляють у “довгу”, а ми ж полюбляємо “короткі” гроші, повернення інвестицій – рік-два, інвестиційні няні, щоб всім допомогти швидко все запустити і інші речі, які є в короткому часі. Іноземці ж рахують стратегічно – сім, десять, п’ятнадцять років, а то й більші терміни. Тому для них “короткі” інвестиції нецікаві, а ми не можемо вдовольнити їхні потреби через нашу нестійкість, непідготовленість, неструктурованість, тощо…”, – резюмував експерт.

попередня статтяПППУ вимагає відкласти рішення про підвищення тарифів на електрику для промисловості
наступна статтяГолова ПППУ: Уряд повинен взяти контроль над вакцінацією та краще комунікувати із суспільством