Заплановане з квітня підвищення тарифу на передачу електроенергії для промислових підприємств до 316,08 грн/МВт∙год потрібно відкласти, переконані в ПППУ. Тут наполягають на проведенні техніко-економічних розрахунків впливу такого рішення на індустрію, виробництво і конкурентоздатність підприємств.

Так, представники “Укрметалургпрому” підрахували, що зростання тарифу створить додаткове навантаження на промисловість у розмірі близько 2 млрд грн.

“Очевидно, що це є проблемою, на яку регулятор НКРЕКП та уряд мають зважати. Скорочення у промисловості у 2020 р. – 5,2%, а більшість високотехнологічних підприємств – в хронічній кризі. Промисловість України втрачає свою конкурентоспроможність, і підвищення тарифу на передачу електроенергії – це удар, який низка виробників може не витримати і оголосити банкрутство, а в кращому разі – почне скорочувати персонал та заморожувати заплановані проекти”, – зазначив Голова ПППУ Анатолій Кінах.

Український союз промисловців і підприємців вже звертався з цього приводу до уряду, де наводив дані, що свідчать про зростання платіжної кризи у разі продовження росту тарифів. До прикладу, за газ промисловість заборгувала близько 3,5 млрд грн. Загальна заборгованість з виплати заробітної плати в Україні – 2,97 млрд грн, де 78% – у промисловості.

“За весь час пандемії на відміну від ЄС та інших розвинених країн світу Україна не прийняла комплексної антикризової програми мінімізації її наслідків для економіки. Держбюджет 2021 затверджений без програми соціально-економічного розвитку. Індустрія – основний споживач електроенергії – 60% – відповідно, при її з дорожчанні це відіб’ється на кінцевій ціні продукції, що погіршить конкурентоспроможність виробників як на національному, так і міжнародних ринках”, – розповів Голова ПППУ.

Він переконаний, що держава повинна знайти внутрішні резерви, щоб поступово погасити свої зобов’язання перед виробниками “зеленої” енергії, адже саме це стало тригером для здорожчання електроенергії. У першу чергу йдеться про ефективне використання потужностей національної генерації. Так, лише одна атомна енергетика дозволяє отримати 47-49% від необхідного обсягу споживання.

Водночас, Анатолій Кінах підкреслив, що через відсутність модернізації ступінь зносу енергомереж наразі становить понад 70%, а генеруючі потужності почнуть виводитися з експлуатації вже за 2-3 роки – і це теж зона відповідальності уряду і регулятора.

“Маємо накопичення цілої низки проблем, а відповідь, на жаль, у НКРЕКП та уряду одна: підвищити тарифи. Варто пам’ятати, що кожна гривня зайвого навантаження на і так кризову промисловість зараз – це ризик повного занепаду високотехнологічних галузей вже в найближчі роки”, – переконаний лідер ділової спільноти.

ПППУ, УСПП, Антикризова рада громадських організацій ще раз звертаються до уряду з тим, щоб здорожчання енергоресурсів для промисловості приймалося тільки в діалозі із виробниками, після відповідного економічного аналізу і обґрунтування, прогнозу наслідків.

попередня статтяАнатолий Кинах: «Мы теряем целые отрасли экономики»
наступна стаття“Іноземні інвестори з нами говорять про “довгі гроші”, ми ж любимо “короткі інвестиції” – Андрій Кривонос